یار با وفای شما در روسیه

پتانسیل‌های اقتصادی روسیه

آشنایی با اقتصاد روسیه

روسیه در حال حاضر به عنوان یک کشور توسعه یافته طبقه بندی نمی شود، اگرچه زمانی در کنار ایالات متحده به عنوان یک ابر قدرت جهانی سلطنت می کرد. اقتصاد این کشور با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 از هم پاشید. با این حال اقتصاد روسیه از سال 2021، پنجمین اقتصاد بزرگ اروپا و یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان از نظر تولید ناخالص داخلی و پنجمین کشور از لحاظ برابری قدرت خرید است، می تواند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری و مهاجرت و تحصیل در نظر گرفته شود.

کاملترین خدمات بدون واسطه در روسیه را تنها از ما بخواهید

تیم ما با استقرار در23 شهر، پشتیبان کامل فنی و حقوقی شما در روسیه

همین الان تماس بگیر 28428987-021

اقتصاد روسیه به تدریج از یک اقتصاد برنامه ریزی شده به یک اقتصاد بازار محور تبدیل شده است. این کشور دارای منابع طبیعی عظیم، به ویژه نفت و گاز طبیعی است. از سال 2021، این اقتصاد ششمین اقتصاد بزرگ از نظر PPP بود. جغرافیای وسیع روسیه عامل مهمی در فعالیت اقتصادی آن است و این کشور سهم بزرگی از منابع طبیعی جهان را در اختیار دارد. به طور گسترده ای به عنوان یک ابرقدرت انرژی توصیف شده است؛ زیرا دارای بزرگترین ذخایر گاز طبیعی و بزرگترین صادرکننده آن در جهان، دومین ذخایر بزرگ زغال سنگ، هشتمین ذخایر بزرگ نفت می‌باشد. ذخایر ارز خارجی روسیه نیز پنجمین ذخایر بزرگ جهان است. نیروی کار آن تقریباً 70 میلیون نفر است که ششمین نیروی کار بزرگ جهان است. روسیه دارای صنعت تسلیحاتی بزرگ و پیشرفته می‌باشد که قادر به طراحی و تولید تجهیزات نظامی با فناوری پیشرفته است و دومین صادرکننده بزرگ تسلیحات در جهان است. روسیه همچنین دارای پنجمین میلیاردرهای جهان است. بخش نفت و گاز تقریباً 40 درصد از درآمدهای بودجه فدرال روسیه و 60 درصد از صادرات آن را در سال 2019 به خود اختصاص داده است. در سال 2019، وزارت منابع طبیعی و محیط زیست ارزش منابع طبیعی را 60 درصد تولید ناخالص داخلی کشور برآورد کرد.

روسیه دارای صنعت و ارتش بزرگ و پیشرفته برای تسلیحات است، توانایی طراحی و ساخت تجهیزات نظامی پیشرفته از جمله هواپیمای جنگندهٔ نسل پنجم، زیردریایی‌های هسته‌ای، سلاح گرم و موشک بالیستیک کوتاه‌برد، میان‌برد و قاره‌پیما را دارد. ارزش صادرات اسلحهٔ روسی در سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۱۵٫۷ میلیارد دلار بود. صادرات نظامی برتر از روسیه شامل هواپیماهای جنگی، سیستم‌های دفاع هوایی، کشتی‌ها و زیردریایی‌ها است.

توسعهٔ اقتصادی این کشور از نظر جغرافیایی نابرابر بوده و منطقهٔ مسکو سهم بسیار زیادی از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده‌است. از سال ۱۹۹۰ در روسیه افزایش قابل توجهی در نابرابری ثروت وجود داشته‌است (بسیار بیشتر از چین و سایر کشورهای اروپای شرقی). گروه اعتبار سوئیس نابرابری ثروت روسیه را در مقایسه با سایر کشورها چنان افراطی توصیف کرده‌است که «سزاوار آن است که در یک گروه جداگانه قرار بگیرد.»

آمار ها نشان می دهدکه «ثروتی که در خارج از ساحل توسط روس‌های ثروتمند نگهداری می‌شود، تقریباً سه‌برابر بیشتر از ذخایر رسمی خالص خارجی است، و از نظر بزرگی با کل دارایی‌های مالی خانوار که در روسیه نگهداری می‌شود قابل مقایسه است.»

پیشینه اقتصاد روسیه

جمهوری روسیه به دلیل وسعت زیاد و منابع طبیعی فراوان، نقش پیشرو در اقتصاد اتحاد جماهیر شوروی داشت. در دهه‌های اول رژیم شوروی، این منابع پیشرفت‌های اقتصادی بزرگی از جمله توسعه سریع معدن، متالورژی و مهندسی سنگین، گسترش شبکه راه‌آهن و افزایش گسترده عرضه انرژی را ممکن ساخت. علاوه بر رشد بیشتر در صنایع تثبیت شده،به ویژه در تولید نفت، گاز و برق و در صنایع شیمیایی تنوع قابل توجهی در تولید صنعتی، از جمله گسترش محدود در کالاهای مصرفی وجود داشت. با این حال، در سال‌های قبل از انحلال اتحاد جماهیر شوروی، اقتصاد روسیه و کل کشور در حالت افول قرار داشت و آمارهای رسمی ناکارآمدی‌های صنعتی را پنهان می‌کرد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، دولت روسیه یک سری اصلاحات رادیکال را به اجرا درآورد که برای تبدیل اقتصاد از یک اقتصاد متمرکز و کنترل شده به اقتصادی مبتنی بر اصول سرمایه داری طراحی شده بود. مولفه‌های اصلی اصلاحات شامل تأسیس شرکت‌های صنعتی و تجاری با مالکیت خصوصی (با استفاده از سرمایه‌گذاری خارجی و روسی) و خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی بود. برای تشویق خصوصی‌سازی، دولت کوپن‌هایی را برای شهروندان روسی صادر کرد که به آنها امکان خرید سهام در شرکت‌های خصوصی شده را می‌داد، اگرچه در عمل این کوپن‌ها اغلب به صورت نقدی فروخته می‌شد و توسط کارآفرینان جمع‌آوری می‌شد. با این حال، روند خصوصی‌سازی کند بود و بسیاری از شرکت‌ها به ویژه در صنایع سنگین تحت مالکیت دولتی باقی ماندند. علاوه بر این، بحث های قابل توجهی در مورد خرید و فروش زمین وجود داشت. در سال 2001، دولت فروش زمین را قانونی کرد، اگرچه این کار را فقط برای مسکن شهری و املاک صنعتی انجام داد – که با هم تنها بخش کوچکی از کل مساحت روسیه را تشکیل می دادند. در آغاز قرن بیست و یکم، قوانین مشابهی برای مناطق روستایی و کشاورزی نیز مورد بحث قرار گرفت. اگرچه مالکیت خصوصی کامل زمین در قانون اساسی 1993 پیش بینی شده است، اما این رویه هنوز اجرا نشده است.

اقتصاد شوروی: صنعتی شدن تحت سلطه استالین

از آغاز سال ۱۹۲۸، دوره اقتصاد اتحاد جماهیر شوروی با مجموعه ای از برنامه‌های ۵ ساله هدایت شد. تا دهه ۱۹۵۰، اتحاد جماهیر شوروی به سرعت از یک جامعه عمدتاً کشاورزی به یک قدرت بزرگ صنعتی تبدیل شده بود. در دهه ۱۹۷۰ اتحاد جماهیر شوروی وارد عصر رکود شد. خواسته‌های پیچیده اقتصاد مدرن و مدیریت انعطاف‌ناپذیر برنامه ریزان مرکزی را تحت فشار قرار داد. حجم تصمیماتی که پیش روی برنامه ریزان در مسکو قرار دارد بسیار زیاد شد. رویه‌های دشوار برای دولت بوروکراتیک ارتباطات آزاد و پاسخ انعطاف‌پذیر مورد نیاز در سطح شرکت برای مقابله با بیگانگی کارگران، نوآوری، مشتریان و تأمین کنندگان را محروم کرد.

از سال ۱۹۷۵ تا ۱۹۸۵، فساد اداری و داده‌های جزئی به شیوه رایج در بین بوروکراسی برای گزارش اهداف و سهمیه‌های رضایت بخش در نتیجه بحران وارد شد. با شروع سال ۱۹۸۶، میخائیل گورباچف تلاش کرد با پیشروی به سمت یک اقتصاد سوسیالیستی مبتنی بر بازار، مشکلات اقتصادی را برطرف کند. سیاست‌های گورباچف در مورد پرسترویکا نتوانست اقتصاد جدید اتحادیه جماهیر شوروی را دوباره زنده کند. در عوض، فرایندی از تجزیه سیاسی و اقتصادی با فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ به اوج خود رسید.

پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه دستخوش تحولی بنیادی شد و از یک اقتصاد برنامه‌ریزی شده مرکزی به سمت یک اقتصاد بازاری یکپارچه جهانی حرکت کرد. فرایندهای خصوصی‌سازی فاسد و اتفاقی، شرکتهای بزرگ دولتی را به “الیگارشی” متصل سیاسی تبدیل کرد که مالکیت سهام عدالت را به شدت متمرکز کرده‌است.

برنامه یلتسین از اصلاحات اساسی و بازار محور به عنوان «شوک درمانی» شناخته شد. این اساس مبتنی بر سیاست‌های مرتبط با اجماع واشینگتن، توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول و گروهی از اقتصاددانان برتر آمریکایی از جمله لری سامرز بود. با فساد عمیق روند کار، که پروسه را مبتلا کرد، این نتیجه فاجعه بار بود و تولید ناخالص داخلی واقعی تا سال ۱۹۹۹ بیش از ۴۰٪ تولید ناخالص داخلی را کاهش داد، تورم بیش از حد، که موجب از بین رفتن پس‌اندازهای شخصی و گسترش سریع جرم و فقر شد.

این امر با افت سطح استاندارد زندگی همراه بود، از جمله افزایش نابرابری اقتصادی و فقر، به همراه افزایش مرگ و میر بیش از حد و کاهش امید به زندگی. اکثر شرکت‌های دولتی در میان جنجال‌های بزرگ، خصوصی‌سازی شدند و متعاقباً به مراتب، کمتر از آنچه ارزششان در اختیار مالکان خود بود واگذار شدند. به عنوان مثال، مدیر یک کارخانه در دوران رژیم اتحاد جماهیر شوروی اغلب صاحب همان کارخانه می‌شد. تحت پوشش دولت، دستکاری‌های فجیع مالی انجام شد که گروهی محدودی از افراد را در مناصب کلیدی تجارت و دولت غنی کرد. بسیاری از آنها بی درنگ ثروت تازه خود را در خارج از کشور سرمایه‌گذاری کردند و خروج جریان سرمایه ای عظیم ایجاد کردند. مشکلات جمع‌آوری درآمدهای دولت در میان اقتصاد در حال فروپاشی و وابستگی به وام کوتاه مدت برای تأمین کسری بودجه منجر به بحران مالی روسیه در سال ۱۹۹۸ شد.

در دهه ۱۹۹۰ روسیه “بزرگترین وام گیرنده” از صندوق بین‌المللی پول با وام بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار بود. صندوق بین‌المللی پول مورد انتقاد زیادی برای وام دادن قرار گرفت همان‌طور که روسیه اندکی از اصلاحات وعده داده شده برای پول را وارد کرد و بخش بزرگی از این بودجه می‌توانست “از هدف مورد نظر خود منحرف شود و در جریان سرمایه‌هایی که به طور غیرقانونی کشور را ترک می‌کرد، گنجانده شود. “.

سالهای 2000 تا 2008

روسیه با سرعت غافلگیرکننده از سقوط مالی اوت ۱۹۹۸ بازگشت. عمده دلیل ریکاوری، کاهش ارزش روبل بود که باعث شد تولیدکنندگان داخلی در سطح ملی و بین‌المللی رقابت بیشتری داشته باشند. بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲، تعداد قابل توجهی از اصلاحات اقتصادی طرفدار رشد از جمله اصلاحات مالیاتی جامع وجود داشت، که مالیات ثابت بر درآمد ۱۳٪ را ایجاد کرده‌است. و تلاش گسترده‌ای برای مقررات زدایی که باعث بهبود اوضاع برای شرکت‌های کوچک و متوسط می‌شود.

در بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸، اقتصاد روسیه از افزایش قیمت کالاها رونق اساسی پیدا کرد. تولید ناخالص داخلی به‌طور متوسط ۷٪ در سال رشد داشت. درآمد قابل تصرف بیش از دو برابر و به ارزش دلار به هشت برابر افزایش یافت. بین سالهای ۲۰۰۰–۲۰۰۶حجم اعتبار مصرف‌کننده ۴۵ برابر افزایش یافت و باعث رونق مصرف خصوصی شد. تعداد افرادی که زیر خط فقر زندگی می‌کردند از ۳۰ درصد در سال ۲۰۰۰ به ۱۴ درصد در سال ۲۰۰۸ کاهش یافت.

تورم همچنان به عنوان یک مشکل باقی ماند اگرچه، بانک مرکزی برای مقابله با افزایش ارزش روبل ،عرضه پول را به شکل گسترده‌ای افزایش داد. با این وجود، در سال ۲۰۰۷ بانک جهانی اظهار داشت که اقتصاد روسیه به “ثبات بی سابقه اقتصاد کلان ” دست یافته‌است. روسیه تا اکتبر ۲۰۰۷، از سال ۲۰۰۰ هر ساله نظم و انضباط مالی چشمگیر با مازاد بودجه را حفظ کرد.

در سال ۲۰۰۸، بانک‌های روسی از بحران اعتبار جهانی ضربه خوردند، اگرچه به دلیل پاسخ فعال و به موقع دولت و بانک مرکزی، که سیستم بانکی را از تأثیر بحران مالی جهانی محافظت می‌کرد، آسیب‌های بلند مدتی وارد نشد. رکود شدید، اما مختصر در روسیه با شروع بهبودی اواخر سال ۲۰۰۹ دنبال شد.

و بعد از آن..

پس از ۱۶ سال مذاکره، عضویت روسیه در سازمان تجارت جهانی در سال ۲۰۱۱ پذیرفته شد. در سال ۲۰۱۳، روسیه توسط بانک جهانی، اقتصادی پر درآمد معرفی شد. رهبران روسیه بارها از لزوم تنوع بخشیدن به اقتصاد به دور از وابستگی آن به نفت و گاز و تقویت بخش فناوری پیشرفته سخن گفتند. در سال ۲۰۱۲، نفت، گاز و فراورده‌های نفتی بیش از ۷۰ درصد کل صادرات را به خود اختصاص دادند. به نظر می‌رسد این مدل اقتصادی محدودیت‌های خود را نشان داد، هنگامی که پس از سالها عملکرد قوی، اقتصاد روسیه در سال ۲۰۱۳ فقط با ۱٫۳ درصد رشد گسترش یافت. دلایل متعددی برای توضیح این کندی مطرح شده‌است، از جمله آن می‌توان به رکود طولانی مدت در اتحادیه اروپا که بزرگترین شریک تجاری روسیه، قیمت راکد نفت، فقدان ظرفیت صنعتی اضافی و مشکلات جمعیتی است اشاره کرد. آشفتگی سیاسی در همسایگی اوکراین به عدم قطعیت و سرکوب سرمایه‌گذاری افزود.

طبق نظرسنجی انجام شده توسط فایننشال تایمز در سال ۲۰۱۲، روسیه از نظر عملکرد اقتصادی در میان گروه ۲۰، بعد از عربستان سعودی، دوم بود، بر اساس هفت اقدام: رشد تولید ناخالص داخلی، کسری بودجه و بدهی دولت برای سال ۲۰۱۲؛ بهبود اقتصادی – تولید در مقایسه با اوج پیش از بحران. تغییر بدهی از سال ۲۰۰۹؛ تغییر بیکاری از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳؛ و در آخر، انحراف حساب جاری از مانده. مجله فوربس روسیه را به عنوان ۹۱مین دربین بهترین کشورها برای تجارت ذکر کرده‌است. این کشور اخیراً در حوزه‌هایی مانند نوآوری و آزادی تجاری پیشرفت چشمگیری داشته‌است. (فوربس هر کشور را در رده‌های مختلفی قرار می‌دهد و از منابع مختلفی مانند مجمع جهانی اقتصاد، بانک جهانی و آژانس اطلاعات مرکزی، اطلاعات دریافت می‌کند). از سال ۲۰۰۸، مسکو توسط مجله فوربز بارها و بارها «پایتخت میلیاردرهای جهان» نامگذاری شده‌است.

۲۰۱۴ – تاکنون

به دنبال الحاق کِریمه در مارس ۲۰۱۴ و دخالت روسیه در درگیری‌های جاری در اوکراین، ایالات متحده، اتحادیه اروپا (و برخی دیگر از کشورهای اروپایی)، کانادا و ژاپن تحریم‌هایی را در بخش‌های مالی، انرژی و دفاعی روسیه اعمال کردند. این امر به سقوط روبل روسیه انجامید و ترس از بحران مالی روسیه را برانگیخت. روسیه با تحریم علیه تعدادی از کشورها از جمله دوره یک ساله ممنوعیت واردات مواد غذایی از اتحادیه اروپا و ایالات متحده واکنش نشان داد. از سال ۲۰۱۸ تخمین زده می‌شود که تحریم‌های غرب ممکن است اقتصاد روسیه را تا مقدار ۶٪ کاهش دهد.

طبق اعلام وزارت اقتصاد روسیه در ژوئیه سال ۲۰۱۴، رشد تولید ناخالص داخلی در نیمه اول سال ۲۰۱۴، ۱٪ بوده‌است. این وزارتخانه برای سال ۲۰۱۴، ۰٫۵٪ رشد را پیش‌بینی کرده‌است. اقتصاد روسیه در سال ۲۰۱۴ بهتر از مقدار انتظار ۰٫۶٪ رشد کرد. در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۱۵، تورم در مقایسه با سه‌ماهه دوم سال ۲۰۱۴، ۸٪ بود. با ورود اقتصاد به دوره رکود، ۴٫۶٪ از اقتصاد گرفتار شده بود. [۸۱] برای تعادل بودجه دولت در سال ۲۰۱۵، قیمت نفت باید حدود ۷۴ دلار آمریکا باشد برخلاف ۱۰۴ دلار در سال ۲۰۱۴. روسیه سابقاً حدود ۵۰۰ میلیارد دلار ذخایر فارکس داشت، اما در تابستان۲۰۱۵، ۳۶۰ میلیارد دلار در اختیار داشت و قصد دارد تا سالهای آینده انباشت ذخایر ارزهای خارجی را حفظ کند، تا آنها دوباره به ۵۰۰ میلیارد دلار برسند.

به گفته هرمان گرف از اسبربانک، انقباض اقتصاد روسیه «یک بحران نیست بلکه یک واقعیت جدید» است که در درجه اول به دلیل پایین بودن قیمت نفت باید با آن سازگار شد. وی همچنین تعدادی از معیارها را ارایه داد که تغییرات را نشان می‌دهد – تولید ناخالص داخلی ۳٫۷٪، درآمد – ۴٫۳٪، حقوق – با ۹٫۳٪ و تورم به ۱۲٫۹٪ رسیده‌است. با این حال، در ماه دسامبر سال ۲۰۱۵ توسط مسکو تایمز گزارش شد که تعداد افرادی که رو یا زیر خط فقر زندگی می‌کنند، «افرادی که درآمد ماهانه آنها کمتر از ۹٬۶۶۲ روبل (۱۴۰ دلار) است»، بیش از ۲٫۳ میلیون نفر افزایش یافته‌است. روسیه به عنوان یکی از نابرابرترین اقتصادهای بزرگ جهان شمرده شده‌است.

در طی سالهای ۲۰۱۴–۲۰۱۵ یک چهارم از بانک‌های روسیه بازار را ترک کردند، هزینه صندوق ضمانت بانکی روسیه به ۱ تریلیون روبل رسید به علاوه بودجه اضافی دولت برای کمک به بانکها نیز به ۱٫۹ تریلیون روبل رسید. در سال ۲۰۱۶، اقتصاد روسیه با PPP (شاخص برابری قدرت خرید) ششمین اقتصاد بزرگ در دنیا بود و همچنین دوازدهمین کشور بزرگ در بازار نرخ‌های ارز بود. بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ صادرات انرژی روسیه رشد سریعی در استانداردهای زندگی به وجود آورد و درآمد قابل تصرف حقیقی ۱۶۰٪ افزایش یافت. از نظر ارزش دلار آمریکا، این افزایش بیش از هفت برابر درآمد قابل تصرف از سال ۲۰۰۰ بود. در همان دوره، بیکاری و فقر بیش از نصف کاهش یافتند و شاخص رضایت از زندگی روس‌ها نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافت. این رشد نتیجه ترکیبی از رونق کالاها در دهه ۲۰۰۰، قیمت بالای نفت و همچنین سیاست‌های احتمالی اقتصادی و مالی بود. با این حال، این دستاوردها به طورنابرابر توزیع شده‌است، چرا که ۱۱۰ ثروتمند در گزارشی از سوی کریس سوسیس پیدا شدند که ۳۵٪ از کل دارایی‌های مالی که توسط خانوارهای روسی نگهداری می‌شد، تملک کنند. روسیه همچنین دومین حجم از جریان خروج پول‌های غیرقانونی را دارد.

اقتصاد روسیه تا کنون

روسیه در حال حاضر به دلیل تحریم‌ها و مجازات‌های گسترده اقتصادی که غرب در پی تهاجم نظامی این کشور به خاک اوکراین علیه نهادها، مقام‌ها و شخصیت‌های روس اعمال کرده با پیشی گرفتن از ایران عنوان نه چندان رغبت‌انگیز «تحت تحریم‌ترین کشور دنیا» را از آن خود کرده است. ارزش روبل روسیه در روزهای پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ و به‌دنبال اعمال تحریم‌های غرب، سقوط کرد ولی بانک مرکزی روسیه در تاریخ ۲۸ فوریه با مجموعه اقدامات زیر در برابر تحریم‌ها عکس‌العمل نشان داد:

  • اعمال کنترل سرمایه از طریق ممنوعیت کلیه معاملات با افراد غیر مقیم و کلیه معاملات سهام
  • افزایش شدید نرخ بهره در روسیه از ۹.۵ درصد به ۲۰ درصد
  • محدودیت ۱۰،۰۰۰ دلاری آمریکا (۷،۹۷۲ پوند) در ماه برای انتقال توسط ساکنان به حساب‌های بانکی خارج از کشور
  • محدودیت ۱۰،۰۰۰ دلاری برای برداشت ارز خارجی
  • موظف کردن صادرکنندگان به مبادله ۸۰ درصد از درآمد ارزی خود ظرف سه روز

بر اساس گزارش موسسه «کستلوم» که تحریم‌ها را در جهان رصد می‌کند، روسیه از ۲۲ فوریه گذشته، یک روز پس از آنکه ولادیمیر پوتین استقلال دو جمهوری خودخوانده و جدایی‌طلب شرق اوکراین را به رسمیت شناخت و فرمان اعزام نیروی‌های ارتش به این مناطق را صادر کرد، تحت نزدیک به ۴ هزار مورد تحریم قرار گرفته است. با آغاز جنگ علیه اوکراین شمار این تحریم‌ها که ضربات جبران ناپذیری به اقتصاد روسیه تحمیل می‌کند از مرز ۶ هزار مورد عبور کرد. این در حالی است که روسیه تا پیش از ۲۲ فوریه تحت کمتر از ۳ هزار مورد تحریم قرار داشت که عمده این تحریم‌ها به واکنش‌های بین‌المللی پس از الحاق شبه جزیره کریمه اوکراین به این کشور در سال ۲۰۱۴ مربوط می‌شد. در مقام مقایسه، ایران طی یک دهه گذشته شاهد ۳ هزار و ششصد مورد تحریم علیه خود بوده که عمدتا در واکنش به برنامه هسته‌ای و آنچه حمایت تهران از «سازمان‌های تروریستی» خوانده می‌شود اعمال شده است. داده‌های منتشر شده از سوی موسسه کسلتوم نشان می‌دهد که سوریه، کره شمالی و ونزوئلا به همراه روسیه وایران پنج کشوری هستند که تحت بیشترین‌ تحریم‌ها قرار گرفته‌اند. داده‌های منتشر شده از سوی موسسه کسلتوم نشان می‌دهد که بعد از روسیه (۶ هزار و ۴۰۰ مورد تحریم) و ایران (۳ هزار و ۶۱۶) ، چهار کشور سوریه (با ۲ هزار و ۶۰۸)، کره شمالی (۲ هزار و ۷۷) ، ونزوئلا (۶۵۱)، میانمار (۵۱۰) و کوبا (۲۰۸ مورد) تحت بیشترین‌ تحریم‌ها قرار گرفته‌اند.

صنایع اصلی روسیه

  • نفت خام
  • گاز طبیعی
  • معدن
  • زغال‌سنگ
  • ماده شیمیایی
  • فلزات
  • نورد
  • مهندسی مکانیک
  • هواگرد
  • صنایع جنگ‌افزاری
  • کشتی‌سازی
  • تراکتور
  • تجهیزات سنگین
  • تجهیزات پزشکی
  • کالای ماندگار
  • پارچه
  • صنایع دستی
  • تجهیزات مخابراتی
  • ماشین‌آلات کشاورزی

وضعیت اقتصادی روسیه

اقتصاد و جنگل داری

همانطور که میدانید موقعیت جغرافیایی روسیه 49.4 درصد یا حدود 809090000 هکتار از روسیه جنگلی است که نقش بسزایی در اقتصاد روسیه دارد.
جنگل داری روسیه دارای بزرگترین ذخایر جنگلی جهان است و صنایع چوب، خمیر کاغذ، کاغذ و صنایع چوب آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بیش از دو پنجم روسیه جنگلی است و این کشور بیش از یک پنجم کل جنگل های جهان را در خود جای داده است، مساحتی تقریباً به اندازه قاره ایالات متحده. با این حال، جنگل های روسیه به دلیل آب و هوای سرد و قاره ای، سرعت رشد بسیار آهسته ای دارند و این کشور حدود یک سوم از مساحت جنگلی اولیه خود را از دست داده است. همانطور که در مقاله آب و هوای روسیه اشاره کرده ایم، روسیه دومین کشور سرد دنیاست که حتی در تابستان های آن، دما در حدود 3 درجه سانتیگراد باقی می ماند.

روسیه کشوری با آب و هوای قاره ای و زمستان های طولانی و سرد و تابستان های کوتاه می باشد. صنعت جنگلداری حدود یک میلیون نفر را استخدام می کند. گونه های مخروطی غالب هستند. روسیه حدود یک پنجم چوب نرم جهان را تولید می کند. این کشور در تولید بسیاری از محصولات دیگر مرتبط با چوب در میان رهبران جهان قرار دارد و الوار، چوب اره، خمیر کاغذ، کاغذ، مقوا و چوب گرد در درآمد صادراتی روسیه نقش دارند.

اقتصاد و کشاورزی

خشن بودن محیط زیست روسیه در نسبت اندک زمینی که برای کشاورزی استفاده می شود منعکس می شود. اراضی کشاورزی کمتر از یک ششم خاک کشور را تشکیل می دهد و کمتر از یک دهم کل مساحت آن قابل کشت است. حدود سه پنجم از زمین های کشاورزی روسیه برای کشت محصولات زراعی استفاده می شود. بقیه به مرتع و علفزار اختصاص دارد. به طور کلی، کشاورزی کمتر از 5 درصد به تولید ناخالص داخلی روسیه (GDP) کمک می کند، اگرچه این بخش حدود یک هشتم کل نیروی کار را به کار می گیرد. با توجه به اینکه اقتصاد و کشاورزی ارتباط مستقیم با موقعیت جغرافیایی هر منطقه ای دارد.

اقتصاد و ماهیگیری

صنعت ماهیگیری نقش مهمی در اقتصاد روسیه دارد. با دسترسی به منابع قابل توجه اقیانوس اطلس و آرام، ماهیگیری دریایی به ویژه توسعه یافته است و ناوگان کشتی های کارخانه روسیه می توانند صیدهای عظیم را در مکان های دوردست پردازش کنند. بنادر اصلی ماهیگیری اقیانوسی اروپا کالینینگراد و سنت پترزبورگ در دریای بالتیک و مورمانسک و آرخانگلسک در شمال دور هستند. بندر اصلی روسیه در اقیانوس آرام ولادی وستوک است، اما چندین بندر دیگر، به ویژه در استان های ساخالین و کامچاتکا وجود دارد. ماهیگیری در مقیاس کوچکتر در دریای آزوف و دریاهای سیاه و خزر انجام می شود (ماهیان خاویاری خزر منشأ بهترین خاویار جهان است)، اما کاهش جریان رودخانه ها و آلودگی ناشی از روان‌آب های کشاورزی، زباله های صنعتی و تخلیه فاضلاب باعث لاغری ماهی ها شده است.

سخن پایانی

مردمان روسیه مردمانی خونگرم و صمیمی هستند، روسیه چیزهای زیادی برای ارائه دارد هم از لحاظ طبیعت زیبا و هم از لحاظ زندگی شهری و امکانات. فعالیت های اجتماعی و امکانات ورزشی زیادی در روسیه به خصوص در شهرهای بزرگ وجود دارد. در حالی که عادت کردن به آب و هوا ممکن است کمی طول بکشد، اما با فرهنگ جذاب روسیه و استقبال از ساکنان این کشور قابل تحمل می شود. اگرچه خدمات بهداشتی و درمانی کشور رایگان است، اما در عمل استاندارد امکانات متغیر است. به طور کلی، روسیه کشوری نسبتاً امن برای زندگی است و پیشنهاد مجموعه روسیار به شما مهاجرت و سفر به روسیه است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی تجاری، تحصیلی و… با مشاوران روسیار تماس بگیرید و از خدمات مشاوره رایگان بهره مند شوید

تلفن تماس 28428987-021

ما متخصصِ روسیه هستیم. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *