کشور روسیه به عنوان پهناور ترین کشور جهان با جمعیت نسبتا کم و با پتانسیل های فراوان به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد و دارا بودن منابع طبیعی فراوان، تاثیر زیادی در اقتصاد جهانی دارد.روسیه از نظر برابری قدرت خرید (PPP)، بزرگترین اقتصاد اروپاست و میتواند به چهار اقتصاد برتر جهان بپیوندد.معیار برابری قدرت خرید، بهرهوری اقتصادی و استانداردهای زندگی بین کشورها را با تعدیل تفاوت در هزینه کالاها و خدمات مقایسه میکند.بر اساس برآوردهای بانک جهانی، روسیه در سال ۲۰۲۳، پنجمین اقتصاد بزرگ جهان از نظر برابری قدرت خرید و تنها کشور اروپا در پنج کشور برتر جهان بود.
چین در صدر این فهرست قرار دارد و پس از آن آمریکا و هند و ژاپن به ترتیب در جایگاه سوم و چهارم هستند. روسیه پنجم، اندونزی ششم و آلمان، بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا، در رتبه هفتم قرار گرفتند.بر اساس آمارهای رسمی، اقتصاد روسیه در سال ۲۰۲۳ با وجود اینکه در معرض طیف وسیعی از تحریمهای اقتصادی بینالمللی قرار گرفته و ارتباط آن از بازارهای مالی بزرگ قطع شده، رشد ۳.۶ درصدی داشته است.در همین حال، در میان گروه هفت، تولید ناخالص داخلی آلمان ۰.۳درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت، در حالی که تخمین زده میشود بریتانیا ۰.۱ درصد و ایالاتمتحده با ۲.۵درصد رشد داشته باشند.
عوامل مؤثر بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در فدراسیون روسیه
پس از فروپاشی اتحاد شوروی, فدراسیون روسیه با بحران اقتصادی فراگیر روبه رو بود. به شکلی که همه ی شاخص های اصلی اقتصادی در وضعیت بسیار نامناسب و بی ثباتی قرار داشت؛ اما در اواخر دهه ی 1990 با اجرای اصلاحات اقتصادی گسترده نه تنها تا حدود زیادی موفق به کنترل بحران شد؛ بلکه توانست موفقیت های چشمگیری در جذب سرمایه ی خارجی به دست آورد. نگارندگان با این فرضیه که «مدل جذب سرمایه گذاری خارجی در فدراسیون روسیه مبتنی بر اصلاح دو عامل سیاست گذاری اقتصادی و ساختار اقتصادی بوده است», پژوهشی انجام دادند که نتایج آن در این نوشتار آمده است. این نوشتار تلاش دارد به این پرسش اصلی پاسخ دهد که «تصمیم گیران در روسیه چه سیاست هایی را در پیش گرفتند که اقتصاد بحران زده ی پس از فروپاشی اتحاد شوروی, توانست حجم بالای سرمایه گذاری خارجی را پس از دهه ی 1990 جذب کند؟ » نتایج این نوشتار, فرضیه را تقویت کرد و نشان دهنده ی تأثیر دو متغیر «سیاست گذاری اقتصادی» و «اصلاح شاخص های کلان اقتصادی» بر پویایی جذب سرمایه گذاری خارجی در فدراسیون روسیه از آغاز قرن بیست ویکم است. نویسندگان با روشی توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع روسی, فارسی و انگلیسی و به ویژه با تکیه بر اسناد و قوانین بالادستی فدراسیون روسیه و آمارهای رسمی اقتصادیِ سعی کرده اند تا پرسش اصلی نوشتار را پاسخ دهند. بررسی مدل فدراسیون روسیه در جذب سرمایه گذاری خارجی, شاید بتواند به تصمیم گیران جمهوری اسلامی ایران برای جذب بهتر سرمایه گذاری خارجی کمک کند.
تاثیر عوامل بین المللی بر روابط اقتصادی ایران و روسیه
روابط ایران و روسیه در دهههای اخیر فراز و نشیبهای بسیاری را تجربه کرده است و اکنون سطح روابط اقتصادی دو طرف با وجود نزدیکی جغرافیایی و زمینههای مناسب گسترش چشمگیر نیست. ریشهیابی علتهای گسترش نیافتن روابط ایران و روسیه مسالهای است که در چارچوب کاهش احتمالی تنش در روابط خارجی ایران اهمیت بسیار دارد. عوامل داخلی و خارجی متعددی بر روابط دو کشور تاثیرگذار هستند، ولی تمرکز نویسندگان مقاله بر دو عامل خارج از مرزهای ایران است. نخست تاثیر فضای تصمیمسازی روابط خارجی در روسیه و دوم تاثیر تحریمیا برچیدهشدن آن بر روابط اقتصادی ایران و روسیه. پرسش بنیادین مقاله این است که تحول در موقعیت بینالمللی ایران بر روابط اقتصادی ایران و روسیه چه تاثیری داشته است؟ نویسندگان تحول در روابط اقتصادی ایران و روسیه را از دو نگاه، نخست روسی- و در چارچوب روند تصمیمسازی روسها- و دوم نگاه بینالمللی تبیین کرده است. فرضیه مقاله این است که عوامل بینالمللی به ویژه دورههای تحریم علیه ایران، تاثیر فوری و مستقیم بر روابط اقتصادی ایران و روسیه داشته است. روش این پژوهش کمی-کیفی است و از تحلیل آمارها، مطالعات کتابخانهای و اسنادی برای پاسخ به پرسش اصلی استفاده شده است.
مهاجرت تحصیلی به روسیه را از کجا شروع کنیم؟
اگر علاقهمند به مهاجرت هستید، ما در روسیار مهاجرت از طریق تحصیل به کشور روسیه را پیشنهاد می کنیم. کافیست از طریق مشاوره رایگان، شرایط خود را مورد ارزیابی قرار داده تا از امکان مهاجرت خود به این کشور، آگاهی یابید. همچنین شما می توانید با رزرو وقت مشاوره، بصورت کاملا تخصصی و کامل از شرایط مهاجرت به این کشور اطلاع یافته و مراحل اخذ پذیرش را شروع نمایید. روسیار در تمامی مراحل همراه شما می باشد.
تلفن مشاوره رایگان 28428987-021
روسیار،متخصصِ روسیه